Verken de prachtige natuur van de Betuwe tijdens het varen op de Linge

De Linge is de langste rivier van Nederland en mondt uit in de Merwede bij Gorinchem. Het is een van de meest schilderachtige vaarroutes van Nederland.

Deze kronkelende rivier was oorspronkelijk een zijarm van de Waal, maar werd later uitgebreid tot zijn huidige breedte. De Linge biedt het hele jaar door een veranderend landschap, met bloeiende roze-witte bloesems in het voorjaar, verschillende herfstkleuren en een serene sfeer in de winter. Kortom, het is altijd prachtig om hier te zijn!

De Betuwe staat bekend om zijn fruitteelt en streekproducten. Dit geeft u de mogelijkheid om tijdens uw vaartocht volop te genieten van heerlijke streekgerechten. Langs de oevers van de rivier vindt u charmante eetgelegenheden waar u kunt genieten van verse appeltaart, perensap en ambachtelijke kazen.

Vaar dwars door het prachtige Lingelandschap

Op de Linge is het toegestaan om met grotere schepen te varen tussen Gorinchem en Geldermalsen. Het laatste stuk, tot aan de stuw van Buren, is alleen toegankelijk voor sloepen en kleinere boten. Vanuit onze jachthaven in Heukelum kunt u gemakkelijk richting Leerdam varen. Onderweg komt u langs plaatsen zoals Asperen, Acquoy, Gellicum, Rhenoy, Rumpt, Beesd, Enspijk, Deil en Tricht. Het glooiende Gelderse landschap biedt prachtige uitzichten op weilanden, rietvelden en weelderige boomgaarden die tot leven komen wanneer ze in bloei staan. Elk stadje of dorpje heeft zijn eigen charme en bijzondere bezienswaardigheden.

Populaire bezienswaardigheden op verschillende plaatsen langs de Linge:

  •  Leerdam - Populair in de stad Leerdam, is het Nationaal Glasmuseum. Dit museum is gewijd aan glaskunst en -design. In de uitgebreide collectie is zowel historisch als hedendaags glaswerk te bewonderen. Het museum neemt u mee in de rijke geschiedenis van glas in Nederland. In de Glasblazerij in Leerdam is te zien hoe er op ambachtelijke wijze glas wordt geblazen.  
  • Asperen - De Grote Kerk in Asperen is zeker een bezoek waard. De imposante Grote Kerk van Asperen, die dateert uit de 15e eeuw. Het is een prachtige weergave van gotische architectuur en heeft een indrukwekkend interieur.
  • Acquoy – In Acquoy ligt Fort Asperen. Fort Asperen is een torenfort uit 1840 en heeft een belangrijke rol gespeelt in de militaire geschiedenis van Nederland. Een bijzonder historisch bouwwerk dat kosteloos te bezoeken is en voorzien is van een horecagelegenheid. 
  • Gellicum – In dit oude dorp vindt u een bijzondere rooms-katholieke kerk. 
  • Rhenoy – Dit dorpje is bekend vanwege de verschillende weilrenevenementen die ieder jaar georganiseerd worden. Het ooievaarsnest, dat nog steeds door ooievaars wordt bezocht, ligt op een bijzondere plek: in het midden van het dorp. 
  • Rumpt – Dit pittoreske dorpje heeft iets minder dan 1.000 inwoners. Wanneer u dit historische dorp bezoekt in juni is het jaarlijkse dorpsfeest een aanrader. Een week vol festiviteiten die wordt afgesloten met een optocht van bijzondere praalwagens.
  • Beesd – Bij dorp Beesd vindt u een bijzondere bezienswaardigheid, Landgoed Mariënwaerdt, dat tot één van de grootste landgoederen van Nederland behoort. Deze prachtige locatie is een bezienswaardigheid die u verrast met een bijzonder mooie omgeving en is het culinair genieten van lokale streekproducten. Verder heeft Beesd een uilen- en dierenpark met ruim 78 bijzondere dieren. Van doodshoofdaapjes tot flamingo’s en een kameel tot een Wallaby. 
  • Enspijk – Tussen Beesd en vlakbij Enspijk ligt een van de kleinste dorpjes aan de Linge, Enspijk. Met iets meer dan 600 bewoners vind je hier een historische kerk, prachtige natuur en een natuurzwembad met strand, zonneweide en speeltuin.
  • Deil – Wanneer u van Enspijk naar Deil vaart passeert u een oude molen, De Vlinder. In deze oude korenmolen uit 1911 werd vroeger meel gemaakt. Het dorp herbergt landgoed Noordenhoek dat nog steeds bewoond wordt. Eens per jaar is dit geopend voor de Rode Kruis Bloesemtocht. 
  • Tricht – Het dorp Tricht werd in 1967 getroffen door een verwoestende windhoos. Het gedenkteken, is dan ook het Windhoosmonument genoemd. Naast het eten van heerlijke streekproducten kunt u hier brocante en antiek kopen.  

Lingevaren met een motorboot of sloep

Bij Yachtcharter Huibers vindt u verschillende motorboten die geschikt zijn om over de Linge te varen om te genieten van deze prachtige vaarroute. Bij ons kunt u niet alleen een sloep huren maar ook een comfortabel motorjacht huren om de veelzijdige Linge te ontdekken.

Motorjacht huren