Veelgestelde vragen over het huren van een boot

Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Neem gerust contact met ons op als uw vraag ontbreekt.

 • Bekijk hier instructiefilmpjes over veilig varen opgesteld door Rijkswaterstaat

  Wij hechten veel waarde aan veiligheid en veilig varen. Daarom hier enkele zéér nuttige en leerzame filmpjes gemaakt door Rijkswaterstaat. Bekijk deze filmpjes aandachtig voor de afvaart.

 • Ik heb nog nooit gevaren, kan ik een boot huren?

  Bij ons kunt u varen zonder vaarbewijs. Bij afvaart krijgt u altijd instructie over de werking van uw schip en een aantal vaartips. Indien u geen ervaring heeft is een uitgebreide schipperstraining verplicht. Dit geldt tevens voor ons grootste schepen waarbij, naast het hebben van een ruime vaarervaring, een vaarcursus altijd verplicht is. De vaarcursus start met 2 uur voor een tarief van €110,-. Na deze 2 uur kan er eventueel verlengt worden. De kosten zijn dan €45,- per uur. Bekijk onze arrangementen pagina voor de mogelijkheden of neem contact met ons op. Wij helpen graag uw vaarvakantie optimaal in te richten!

 • Is een vaarbewijs verplicht?

  Nee, een vaarbewijs is verplicht wanneer een jacht 15 meter is of langer en/of wanneer deze sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Al onze schepen zijn korter dan 15 meter en hebben een topsnelheid onder de 20 kilometer per uur en vallen hier dus buiten. Heeft u geen ervaring met het besturen van een yacht? Dan is het verplicht een schipperstraining af te nemen. Op onze grootste schepen is de schipperstraining altijd verplicht. Dit o.a. vanwege de grootte en breedte van deze schepen wat zorgt dat het aanmeren en manoeuvreren als een team uitgevoerd moet worden. Deze vaarinstructie geeft u als schipper zelfvertrouwen om goed met het schip om te gaan en voorkomt op deze manier het maken van schades.

 • Hoe oud moet je minimaal zijn om jullie boot te huren?

  Om onze schepen te huren moet men minimaal 21 jaar oud zijn. Op onze grootste schepen geldt een minimumleeftijd van 25 jaar. Diegene die bij ons de reservering maakt is voor de verzekering en voor ons de aansprakelijke persoon.
  Voor onze schepen is een vaarbewijs niet verplicht. Dit is alleen verplicht bij jachten langer dan 15 meter of met een hogere snelheid dan 20km/h.  Bij ons kunt u de vrijheid ervaren en varen zonder vaarbewijs!

 • Welke bijkomende kosten zijn er naast de huurprijs?

  Naast het bedrag wat u betaald voor de huur dient u rekening te houden met de kosten voor een verplichte eindschoonmaak, navigatieset, de brandstofkosten, eventuele brug- en/of sluis geld, liggeld (bij een haven) en een waarborg. De waarborg verschilt per schip en krijgt u na terugkomst en controle van het schip terug onder aftrek van de dieselkosten.

 • Hoe en wanneer moeten we betalen voor het huren van de boot?

  Na uw boeking dient u 25% van het te betalen bedrag binnen 2 weken na de boeking te betalen. Indien u binnen drie maanden afvaart is de eerste termijn in de hoogte van 50%. 
  De tweede 25% wordt 3 maanden voor afvaart betaald.
  De laatste 50% moet 4 weken voor de huurperiode betaald zijn. Voor de Lastminute boekingen (boekingen met een afvaart binnen vier weken) moet het totale bedrag in een termijn betaald worden voor afvaart. De borgsom is wordt bij afvaart voldaan middels contant geld, per pin of creditcard.

 • Is het mogelijk een boot vooraf te bekijken voordat ik een beslissing neem over het huren van de boot?

  Onze boten zijn gedurende het vaarseizoen veel verhuurd en liggen dan niet bij ons in de haven. Helaas is het daarom vanaf mei tot en met september op wisseldagen niet mogelijk om een schip te komen bekijken vanwege onze werkzaamheden om de schepen weer gereed te maken voor onze vertrekkende gasten. Buiten deze maanden is het vaarseizoen nog niet in volle gang en kunt u ons  altijd bellen voor een afspraak. In de wintermaanden worden onze boten uit het water gehaald en vindt er groot onderhoud en renovatie plaats. Het is daarom in deze periode niet altijd mogelijk om een schip te bekijken en altijd noodzakelijk hiervoor een afspraak te maken.

 • Waar vandaan vertrekken we en waar leveren we de boot weer in?

  Onze thuishaven is bij De Koornwaard, Appeldijk 17a in Heukelum. Van hieruit vertrekt u, en u levert u uw schip ook weer in. Op onze contactpagina treft u een routebeschrijving naar jachthaven de Koornwaard in Heukelum.

 • Met hoeveel personen kunnen we maximaal op de boot?

  Dit aantal verschilt per schip en is te zien via de detailpagina van ieder schip.
  Bekijk onze vloot en maak uw keuze via deze overzichtspagina.

 • Wanneer kunnen we het beste reserveren?

  Als u op een specifieke periode wilt gaan varen dan kunt u deze het beste meteen reserveren zodat u zeker bent van uw vaarvakantie. Verder zijn vakanties en weekenden vaak als eerste volgeboekt. Wij kunnen een periode voor u maximaal drie werkdagen onder optie houden.

 • Zijn jullie boten verzekerd?

  Al onze boten zijn binnen het toegestane vaargebied WA-casco verzekerd met een eigen risico ter hoogte van uw borg. Het is mogelijk deze borg te verzekeren. De premie kosten hiervoor zijn ongeveer 10% van de borgsom. Indien u een borgverzekering, annuleringsverzekering of reisverzekering wilt afsluiten kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie. 

 • Van wanneer tot wanneer lopen de huurperiodes?

  Afvaart (vertrek) van onze schepen is vanaf 14:00 uur. Om 9:00 uur wordt u weer in onze thuishaven terugverwacht waarna wij uiterlijk 10:00 uur het schip van u overnemen zodat onze crew aan boord kan voor hun werkzaamheden. Onze wisseldagen zijn maandag en vrijdag.

 • Zijn de schepen voor een afwijkende periode te huur?

  Onze wisseldagen zijn op maandag en vrijdag. U kunt in de periodes kiezen tussen een weekend, midweek, week, 10 dagen, 2 weken, 3 weken of 4 weken. Voor afwijkende periodes zoals een lang weekend rekenen wij 95% van de huurprijs omdat het schip de rest van de periode niet meer verhuurbaar is. Voorwaarde is dat de vertrek of terugkomst op een van onze wisseldagen valt.
  Huren voor een dag kan alleen op last-minute basis maximaal 3 dagen voor de betreffende datum. Prijzen zijn op aanvraag. Wilt u zeker zijn van een dag op het water? Huur dan onze comfortabele op maat gemaakte Lingesloepen via www.lingesloepleerdam.nl!

 • Is het mogelijk eerder te vertrekken?

  Omdat onze schepen ’s morgens 9:00 terugkomen in onze haven, gebruiken wij de tussenliggende tijd voor uw aankomst, om het schip schoon en in goede staat aan u over te dragen. Hierdoor is het niet mogelijk om eerder dan 14:00 bij ons in te checken.

 • Kunnen wij het schip op zondag weer inleveren?

  Op zondagen zijn wij gesloten en niet aanwezig in de haven. U kunt echter het schip in de haven aanmeren. Wij zullen dan op maandag het schip controleren en aftanken. De verbruikte brandstof verrekenen we dan met uw borg. U ontvangt altijd van ons een email met de tankmeter en de verrekende bedragen.

 • Waar kunnen wij de auto parkeren?

  Op ons haventerrein heeft u de beschikking over 1 parkeerplaats waar u uw auto tijdens de huurperiode kunt stallen. Komt u met meerdere auto's kunnen deze elders op het terrein geparkeerd worden. De kosten hiervoor zijn €15,- per auto. Op onze contactpagina treft u een routebeschrijving naar de Koornwaard in Heukelum.

 • Kunnen we in de buurt van de haven boodschappen doen?

  In de buurt van onze haven is een Coop supermarkt waar u voor vertrek nog boodschappen kunt doen. Deze supermarkt kunt u vinden aan de Prins Bernhardstraat 32 in Heukelum. In het nabijgelegen Leerdam vind u grotere supermarkten zoals de Aldi, Albert Heijn en Plus Supermarkt.

 • Is er een toilet aanwezig op de boot?

  Al onze schepen zijn voorzien van een óf meerdere elektrische toiletten.

 • Is het toegestaan eigen koelboxen, bbq's of andere apparaten mee te nemen?

  Het meenemen van elektrische koelboxen, eigen koffiezetapparaten of andere grote stroomverbruikers zoals grill- of gourmetplaten, tosti-ijzers, friteuses, haardrogers, stijltangen etc. aan boord kunnen wij helaas niet toestaan. Dit tot behoudt van de omvormer en accu's aan boord. Te grote of langdurige ontlading van de accu’s kan snel leiden tot onherstelbare schade aan het accupakket en kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsschade voor de opvarenden. We wijzen u erop dat schade die ontstaat door het gebruik van een dergelijk apparaat aan boord, of te lang varen zonder aansluiting aan de walstroom financiële gevolgen heeft ter compensatie van de schade aan het accupakket.
  Een gas- en/of kolen BBQ kunt u wel meebrengen. In iedere haven zijn er aanlegplaatsen waar u in overleg met de havenmeester kunt barbecueën. Het is niet toegestaan om aan boord van het schip te barbecueën in verband met de brandveiligheid aan boord.

 • Kunnen we onderweg buiten de jachthavens overnachten?

  U kunt buiten de jachthavens overnachten op de daarvoor bestemde aanlegplaatsen die op de waterkaart staan aangegeven. Ankeren of overnachten op het anker of meerpennen in de vrije natuur is niet toegestaan. Schades die ontstaan door ankeren zijn volledig voor risico van de huurder en worden niet gedekt door de verzekering. Gebruik het anker alleen in geval van nood.
  Belangrijk is om na een nacht zonder walstroom de volgende dag een haven te zoeken waar u het schip weer aan de walstroom aansluit om zo de accu's weer volledig op te laden. Indien u in de nacht de kachel wilt gebruiken is dat alleen mogelijk als het schip is aangesloten aan de walstroom vanwege het grote stroomverbruik van de kachel. Te grote of langdurige ontlading van de accu’s kan snel leiden tot onherstelbare schade aan het accupakket en kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsschade voor de opvarenden. We wijzen u erop dat schade die ontstaat door te lang varen zonder aansluiting aan de walstroom financiële gevolgen heeft ter compensatie van de schade aan het accupakket. 

 • Mogen wij ons huisdier meenemen aan boord?

  Huisdieren zijn niet op ieder schip toegestaan. In overleg (afhankelijk van het type schip) kunt u met een vergoeding van € 75,- per huisdier, per week uw huisdier meenemen. U dient dit wel te vermelden bij boeking. Wij kunnen alleen honden toestaan als huisdier aan boord. Voor overige huisdieren vragen wij u eerst contact met ons op te nemen. Dit kan via 085-1043 087 of 06-4348 8453.

 • Mogen we ons eigen beddengoed meenemen?

  U mag zeker uw eigen beddengoed meenemen aan boord. Uiteraard kunnen wij dit ook voor u verzorgen. Mocht u er toch voor kiezen om uw eigen beddengoed mee te nemen, wijzen we u er wel op dat u dan ook uw eigen dekbed/slaapzak en kussens mee moet nemen. Standaard liggen er geen dekbed, kussens en handdoeken aan boord.

 • Welke voorzieningen zijn er aan boord?

  Voor een overzicht van alle voorzieningen kijkt u op de pagina voor het gewenste schip. Elke pagina bevat een opsomming van alle voorzieningen. Kijk hier voor een overzicht van onze boten die te huur zijn. Ieder schip is uitgerust met een of meerdere koelkasten met vriesvak. Op elk schip kunt u ook koken. U mag uw eigen beddengoed meenemen aan boord maar kunnen wij dit ook voor u verzorgen. Mocht u er toch voor kiezen om uw eigen beddengoed mee te nemen, wijzen we u er wel op dat u dan ook uw eigen dekbed/slaapzak en kussens mee moet nemen. Standaard liggen er geen dekbed, kussens en handdoeken aan boord.

 • Zijn er ook vaarroutes en kaarten aan boord?

  Bij afvaart ontvangt u van ons een iPad met digitale waterkaarten. Deze kaarten bevatten alle informatie over aanlegplaatsen, havens, bruggen en sluizen. De waterkaarten werken met een GPS positie waardoor u altijd ziet waar u zich op het water bevindt. Wij adviseren u ook graag over mooie vaarroutes. Op basis van uw wensen, interesses en voorkeuren adviseren wij u over geschikte vaarroutes die u de vrijheid laten ervaren tijdens uw vaarvakantie. Neem contact op voor meer route informatie.

 • Zijn er plekken onderweg waar we van de boot af kunnen?

  Onderweg zijn er diverse leuke haventjes en oude stadjes waar u kunt aanmeren, al dan niet met voorzieningen. Deze staan op de kaart aangegeven. Vooraf nemen wij graag de tijd om samen met u uw ideale vaarroute te bespreken. Bij uw boeking ontvangt u van ons ook een overzicht met mogelijke vaarroutes.

 • Zijn de schepen ook geschikt voor invaliden/mindervaliden?

  Onze schepen zijn niet speciaal ingericht voor mindervaliden/invaliden. Wij zoeken graag met u naar een passende oplossing maar dit is ook zeker afhankelijk van het gewenste schip en de beperking van de persoon. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 • Wat zijn de Algemene en Aanvullende Voorwaarden van Yachtcharter Huibers?

  Yachtcharter Huibers hanteert een aantal voorwaarden.
  Deze voorwaarden zijn hier te zien: