Routebeschrijving naar de afvaarthaven

Hieronder kunt u onze uitgebreide routebeschrijving downloaden.

Onze schepen liggen op ‘De Koornwaard’. Dit bedrijfsverzamelterrein bevindt zich op de Appeldijk 24 in Heukelum. Op uw navigatie kunt u het beste Appeldijk kruising Groeneweg invoeren. Als u de dijk oprijdt, deze recht oversteekt weer naar beneden en het terrein oprijdt kunt u zich melden bij de rechtse toegangspoort door op de bel YACHTCHARTER te drukken. Wij openen dan het hek voor u. Hieronder kunt u de volledige routebeschrijving bekijken en/of downloaden.

Vaarcurus

Heeft u een vaarcursus bijgeboekt? Hieronder vindt u informatie ter voorbereiding op de vaarcursus.

Bij de vaarcursus gaan wij ervan uit dat u als kapitein maar ook de mede opvarenden kennis en informatie hebben doorgenomen en de video's hebben bekenen. Dit zorgt voor een goede voorbereiding van uw vaarvakantie. Klik hier voor deze speciale informatiepagina. Mist u iets of heeft u nog vragen? Laat het ons weten, wij helpen u graag. 

Beschikt u al over vaarervaring maar wilt u toch uw kennis weer opfrissen, dan is deze pagina ook zeker behulpzaam hierbij.

Let op! Vanwege de bijgeboekte vaarcursus verwachten wij u 14:00 uur bij ons in de haven. Redt u het niet om op tijd te zijn, laat dit ons dan direct weten zodat wij dit met de instructeur kunnen overleggen. 
De vaarcursus is niet alleen bedoeld voor de schipper aan boord maar voor alle opvarenden. Zorg er daarom alstublieft voor dat iedereen op tijd aanwezig is. 

Belangrijke downloads en informatie

Hieronder vind u belangrijke downloads en informatie voor de voorbereiding van uw vakantie. Denk hierbij aan de bijvoorbeeld de inventarislijst met daarop alle inventaris aan boord van het schip.

Zeer belangrijk is ook de boordmap. Lees deze boordmap voor afvaart zorgvuldig door. Hierin vindt u belangrijke informatie en aanwijzingen die betrekking hebben op de werking en behoud van het schip en uw veiligheid aan boord. Uiteraard krijgt u bij afvaart ook de papieren boordmap van ons mee.

Veel jachthavens werken voor het afrekenen van de ligplaatsen en het gebruik van stroom, water en/of douches de app AanUit.net. U kunt deze app vooraf op uw telefoon of tablet installeren en u registreren. Meer informatie en de app kunt u vinden via https://aanuit.net/nl/ 
Belangrijk is dat u na de installatie de SMS notificaties uitzet. Dit kunt u terugvinden onder Instellingen - Account - Notificaties. Er kunnen namelijk door uw provider kosten in rekening worden gebracht voor deze SMSjes.

Hieronder vind u ook het veiligheidsinformatieblad van de Majoris. Hierop vind u belangrijke veiligheidsinformatie over bijvoorbeeld waar de brandblussers, rook- en CO melders zich bevinden. Een exemplaar bevindt zich ook aan boord en in de boordmap die u van ons meekrijgt bij afvaart.

Veiligheid aan boord

Veiligheid aan boord staat bij ons hoog in het vaandel.

Hierboven bij "Belangrijke downloads' vind u het veiligheidsinformatieblad van uw schip. Hierop vind u belangrijke veiligheidsinformatie over bijvoorbeeld waar de brandblussers, rook- en CO melders zich bevinden. Een exemplaar bevindt zich ook aan boord en in de boordmap die u van ons meekrijgt bij afvaart. Wilt u meer informatie over veiligheid aan boord kunt u altijd contact met ons opnemen.

Het gevaar van overboord vallen is altijd aanwezig. Het dragen van een reddingsvest tijdens het varen is daarom van vitaal belang, zelfs voor ervaren zwemmers. In koud water kan onderkoeling snel optreden, waardoor zelfs de sterkste zwemmer zijn kracht snel verliest. Een reddingsvest biedt niet alleen drijfvermogen, maar ook zichtbaarheid voor hulpverleners. Het is een eenvoudige levensreddende voorzorgsmaatregel die elke opvarende zou moeten nemen. Veiligheid staat altijd voorop op het water, vooral bij het aanmeren, bij bruggen en sluizen en op open en/of stromend water. 

Reddingsvesten zijn geen standaarduitrusting van het schip. Wilt u hier gebruik van maken vragen wij u dit vooraf bij ons aan te melden. 
Wij hebben twee categorieën reddingsvesten:
Zelfopblazende reddingsvesten voor een gewicht van 50KG of hoger.
Zelfopblazende reddingsvesten voor een gewicht van 50KG of lager.
Voor kinderen zonder zwemdiploma staan reddingsvesten kosteloos ter beschikking. Ook hier is het echter fijn vooraf te vernemen of u hier gebruik van wilt maken. 

Interactieve vaarroutes

De meest gevaren routes en belangrijkste jachthavens hebben wij hieronder voor u ingetekend in Google Maps

Deze kunt u bekijken via GoogleMaps. Bij afvaart ontvangt u van ons een tas met daarin een ipad met digitale waterkaarten en de wateralmanak met vaarregels. Op deze digitale vaarkaarten staan alle gegevens van jachthavens, sluizen en bruggen, dieptes van vaarwater, hoe hard u vaart enz. De plaatsbepaling gaat via de GPS van de ipad waarmee u dus altijd realtime kunt zien waar u vaart en heeft u alle informatie van bruggen en sluizen bij de hand.

Wilt u vooraf uw vaarroute plannen via de waterkaarten? U kunt de digitale waterkaarten die u van ons meekrijgt ook op uw telefoon of tablet downloaden en deze voor de periode van 1 week kostenloos testen. Meer informatie en de app kunt u vinden via https://waterkaarten.app/
De routeplanner van de waterkaartenapp functioneert via internet (niet aan boord aanwezig) maar betreft ook een beta-versie. Dit betekent dat deze functie niet volledig is ontwikkeld en daarom niet altijd goed functioneert. Bij een automatische routeplanning via internet is het daarom altijd nodig om achteraf te controleren of de route ook daadwerkelijk mogelijk is. Wilt u onderweg toch de routeplanner functie gebruken via de hotspot van uw eigen telefoon dan is dit mogelijk. De digitale waterkaarten app is echter in beginsel niet bedoeld als routeplanner maar bedoeld ter vervanging van de papieren waterkaarten en wateralmanak en functioneert ook als dusdanig.

Raadpleeg bij uw routeplanning altijd de website vaarweginformatie.nl voor mogelijke stremmingen.

Instructievideo iPad met digitale waterkaarten

Hieronder vind u een video met informatie over de werking van di iPad met digitale waterkaarten die u van ons meekrijgt. Geschreven informatie is ook terug te vinden in bovenstaande tekst onder 'Interactieve vaarroutes'.

Instructievideo Majoris

Hieronder vind u de instructievideo van het schip.

Via onderstaande video kunt u onze technische uitleg van het schip bekijken. In de haven bij afvaart ontvangt u geen uitgebreide instructie aan boord van ons. Uiteraard staan wij bij afvaart voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Bekijk deze video kort voor afvaart daarom nog eens goed door. Als u links onderin beeld op 'Youtube' klikt opent de video zich op een aparte pagina op uw telefoon of tablet. Bewaar de link van deze informatiepagina en/of goed zodat u onderweg de informatie nog eens kunt doorlezen of bekijken.

Let op! Het meenemen van elektrische koelboxen, eigen koffiezetapparaten of andere grote stroomverbruikers zoals grill- of gourmetplaten, tosti-ijzers, friteuses, haardrogers, stijltangen etc. aan boord kunnen wij helaas niet toestaan. Dit tot behoudt van de omvormer en accu's aan boord. Een gas- en/of kolen BBQ kunt u wel meebrengen. In iedere haven zijn er aanlegplaatsen waar u in overleg met de havenmeester kunt barbecueën. Het is niet toegestaan om aan boord van het schip te barbecueën. We wijzen u erop dat schade die aan boord ontstaat door een van bovenstaande zaken valt onder oneigenlijk gebruik van het schip en door de verzekering op de huurder wordt verhaald.

Algemene informatievideo

Hieronder vind u een video met algemene informatie over de werking van diverse systemen aan boord. Bekijk ook deze video aandachtig voor afvaart.

Veelgestelde vragen en tips voor uw vakantie aan boord

Wij hebben de meest gestelde vragen en belangrijke tips op een rijtje gezet. Neem gerust contact met ons op als uw vraag ontbreekt.

  • Is het mogelijk eerder te vertrekken?

    Omdat onze schepen ’s morgens 9:00 terugkomen in onze haven, gebruiken wij de tussenliggende tijd voor uw aankomst, om het schip schoon en in goede staat aan u over te dragen. Hierdoor is het niet mogelijk om eerder dan 14:00 bij ons in te checken.

  • Welke bijkomende kosten zijn er tijdens of na mijn vakantie?

    Naast het bedrag wat u betaald voor de huur en eventuele geboekte extra's, dient u rekening te houden met de kosten voor de gebruikte brandstof, eventuele brug- en/of sluis geld, liggeld (bij een haven). De kosten hiervan verschillen per haven maar zijn meestal tussen de 1 en 2 euro per lengtemeter van het schip. Daarnaast kan een haven een bijdrage vragen voor de walstroomaansluiting, het tanken van water of het gebruik van de sanitaire voorzieningen.

  • Waar kunnen wij de auto parkeren?

    Op ons haventerrein heeft u de beschikking over 1 parkeerplaats waar u uw auto tijdens de huurperiode kunt stallen. Komt u met meerdere auto's kunnen deze elders op het terrein geparkeerd worden. De kosten hiervoor zijn €15,- per auto. Op onze contactpagina treft u een routebeschrijving naar de Koornwaard in Heukelum.

  • Zijn jullie boten verzekerd?

    Al onze boten zijn binnen het toegestane en vooraf overeengekomen vaargebied WA-casco verzekerd met een eigen risico per schadegeval ter hoogte van uw borg. Het is mogelijk deze borg te verzekeren. De premie kosten hiervoor zijn ongeveer 10% van de borgsom. In het geval van schade zijn wij genoodzaakt de borg in te houden. U krijgt van ons een rekening mee die u bij de verzekering kunt declareren. Bij een borgverzekering ontvangt u dan het ingehouden bedrag weer uitgekeerd volgens de polisvoorwaarden. Indien u een borgverzekering wilt afsluiten kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie. Ook uw eigen verzekeringsmaatschappij kan u in veel gevallen van een dergelijke verzekering voorzien.

  • Moeten we de jachthavens vooraf reserveren?

    Vooraf een jachthaven reserveren is in onze omgeving helaas niet mogelijk. Wat wel op prijs gesteld wordt is dat u in de ochtend de jachthaven waar u die avond wilt overnachten even belt met een te verwachten aankomsttijd. Er wordt dan wel rekening gehouden met uw komst. Wilt u een makkelijke aanlegplaats? Geef dan bij uw telefoontje aan dat het om een huurjacht gaat of dat u een beginner bent. De havenmeester houdt hier dan rekening mee.

  • Kunnen we onderweg buiten de jachthavens overnachten?

    U kunt buiten de jachthavens overnachten op de daarvoor bestemde aanlegplaatsen die op de waterkaart staan aangegeven. Ankeren of overnachten op het anker of meerpennen in de vrije natuur is niet toegestaan. Schades die ontstaan door ankeren zijn volledig voor risico van de huurder en worden niet gedekt door de verzekering. Gebruik het anker alleen in geval van nood.
    Daarnaast is er het advies het schip indien mogelijk aan de walstroom aan te sluiten. De reden is dat de omvormer aan boord het accupakket maar tot een bepaald niveau mag belasten. Daarom is er apparatuur aangebracht die onze accu’s beveiligen en de accu’s zullen afschakelen bij een te lage accuspanning voor uw veiligheid aan boord. Indien u in de nacht de kachel wilt gebruiken is dat alleen mogelijk als het schip is aangesloten aan de walstroom vanwege het grote stroomverbruik van de kachel. 

  • Mogen we ons eigen beddengoed meenemen?

    U mag zeker uw eigen beddengoed meenemen aan boord. Uiteraard kunnen wij dit ook voor u verzorgen. Mocht u er toch voor kiezen om uw eigen beddengoed mee te nemen, wijzen we u er wel op dat u dan ook uw eigen dekbed/slaapzak en kussens mee moet nemen. Standaard liggen er geen dekbed, kussens en/of handdoeken aan boord.

  • Is het toegestaan eigen fietsen mee te nemen aan boord?

    Het meebrengen van eigen fietsen aan boord is enkel mogelijk als het vouwfietsen betreft met een maximum van 2 per boot. Voor de Royal, Atlas, Geminus, Majoris, en Mercurius geldt een maximum van 4 vouwfietsen. Helaas kunnen wij het meebrengen van eigen stadsfietsen, ebikes of andere voertuigen niet toestaan. Op basis van beschikbaarheid is het mogelijk om bij ons vouwfietsen bij te huren. De prijs hiervoor is €40,- per fiets per week of een deel hiervan.

  • Is het mogelijk een bijboot mee te nemen?

    Een bijboot aan boord van onze schepen kunnen wij alleen toestaan indien het opblaasbare exemplaren betreft zonder buitenboordmotor en zonder harde bodem. Ook elektrische motoren vallen hieronder. Opblaasbare sup's en kano's zijn wel toegestaan (zonder harde bodem).

    Bijbootjes van hard materiaal en/of met een (elektrische) buitenboordmotor zijn helaas niet toegestaan in verband met schades aan het schip.

  • Kan ik koffers mee nemen aan boord?

    Koffers en/of kratten nemen veel ruimte in aan boord en passen niet in de kastjes die zich aan boord bevinden. Het is daarom handiger om uw spullen in tassen mee te nemen. Deze kunt u klein opbergen en u heeft direct een boodschappentas mee voor onderweg.

    Daarnaast veroorzaken koffers en kratten schade aan het houtwerk aan boord doordat ze tijdens het varen heen en weer schuiven/rollen. Mocht u koffers/kratten meenemen zullen wij u daarom vragen deze na het uitpakken in de auto achter te laten.

  • Is het toegestaan eigen koelboxen, bbq's of andere apparaten mee te nemen?

    Het is niet toegestaan om aan boord een barbecue of ander losstaand kooktoestel te gebruiken. Het meenemen en/of gebruiken van elektrische koelboxen, eigen koffiezetapparaten of andere grote stroomverbruikers zoals grill- of gourmetplaten, tosti-ijzers, friteuses, bakovens, haardrogers, stijltangen etc. aan boord kunnen wij helaas ook niet toestaan. Te grote ontlading van de accu’s door het gebruik van dergelijke apparaten, kan snel leiden tot onherstelbare schade aan het accupakket en kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsschade voor de opvarenden. Een gas- en/of kolen BBQ kunt u wel meebrengen. In iedere haven zijn er aanlegplaatsen waar u in overleg met de havenmeester kunt barbecueën. Het is niet toegestaan om aan boord van het schip te barbecueën in verband met de brandveiligheid aan boord.

  • Mogen wij ons huisdier meenemen aan boord?

    Huisdieren (honden) zijn aan boord van de Majoris toegestaan. Hiervoor vragen wij een vergoeding van €75,- per hond, per week of een deel hiervan.

  • Kunnen we in de buurt van de haven boodschappen doen?

    In de buurt van onze haven is een Coop supermarkt waar u voor vertrek nog boodschappen kunt doen. Deze supermarkt kunt u vinden aan de Prins Bernhardstraat 32 in Heukelum. In het nabijgelegen Leerdam vind u grotere supermarkten zoals de Aldi, Albert Heijn en Plus Supermarkt.

  • Moeten we onderweg brandstof tanken?

    De brandstoftanks zijn groot genoeg zodat u in de meest voorkomende gevallen niet hoeft te tanken onderweg. Mocht u toch willen of moeten tanken, neem dan eerst contact met ons op. Onze schepen zijn namelijk niet geschikt om op reguliere diesel te varen. Aan de hand van uw locatie verwijzen wij u naar een tankmogelijkheid met geschikte brandstof.

  • Hoeveel brandstof verbruikt mijn boot?

    Het brandstofverbruik van een schip kunt u globaal berekenen. Een motor gebruikt per 5 PK 1 liter brandstof per uur als de motor vol gas wordt verbruikt. Uiteraard vaart u nooit of nauwelijks vol gas met het schip. Gemiddeld gezien zult u halfgas varen. Bij halfgas gaat het brandstofverbruik in het kwardraat naar beneden. 

    Voorbeeld berekening: een motor van 120 PK verbruikt per uur 24 liter brandstof indien de motor vol gas loopt. In de praktijk zal het verbruik iets boven half gas liggen waarbij we dus kunnen uitgaan van een gemiddeld verbruik van 6-7 liter per uur. In deze berekening is niet het gebruik van diesel voor verwarming en warm water meegenomen.
     

Welkom aan boord

Ervaar de vrijheid

Wij zien ernaar uit u bij ons op de haven te begroeten en wensen u alvast veel plezier aan boord van de Majoris.